چرخه PDCA چیست و ارتباط آن با استاندارد های ایزو
آنچه در این مقاله می خوانید ....
چرخه PDCA یا دمینگ یکی از مهم ترین فرآیندهای مدیریتی است که جهت بهبود فرآیندهای کاری در سازمان ها طراحی شده است. در این مقاله می خواهیم در خصوص این چرخه و اهمیت آن و هم چنین ارتباط آن با سایر استاندارد های ایزو صحبت کنیم.
مفهوم و مراحل چرخه PDCA
این چرخه شامل 4 مرحله اصلی است که به ترتیب انجام می پذیرد و هر بخش پیش نیاز مبحث دیگری است. در طول اجرای بخش های مربوط به این چرخه، مستمر بودن آن مورد تاکید کارشناسان و مشاورین ایزو می باشد. این 4 مبحث شامل موارد زیر است:
- برنامه ریزی یا همان PLAN: قبل از این که بخواهیم به اهداف بلند مدت خود در سازمان دست یابیم لازم است ترسیم درستی از این اهداف داشته باشیم و در واقع بدانیم که چه فرصت ها و تهدیداتی در سازمان باعث رسیدن یا نرسیدن ما به این اهداف می شود. به همین دلیل لازم است قبل از اجرای فرآیندهای سیستمی در سازمان این اهداف و برنامه ریزی های مربوط به آن تعیین شود
- اجراء یا همان DO: تغییرات مربوط به فرآیندهای کاری در سیستم برای رسیدن به اهداف برنامه ریزی شده اعمال می شود و این مبحث را اجراء در چرخه PDCA می نامیم.
- بررسی یا همان CHECK: در مراحل اجرایی ممکن است که انحرافاتی در سیستم مدیریتی و کیفیتی ایجاد شود که شناسایی این عوامل تنها با استفاده از استاندارد های روز دنیا یا همان ایزو با مراحل اجرایی امکان پذیر است به این مرحله بررسی یا چک می گوییم.
- اقدام یا همان Act: بررسی هایی که در مراحل قبل راجب به فرآیندهای کاری انجام دادیم اگر نشان دهنده این مساله باشد که تغییرات باید اعمال شود احتمالا نیاز به اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه داریم که یکی از مهم ترین مراحل مربوط به پیاده سازی ایزو 9001 به حساب می آید. اما اگر تغییرات لازم نیست اعمال شود همان مرحله قبل را به عنوان مبحث نهایی اعمال می کنیم.
چرخه PDCA چه ارتباطی با سایر استاندارد های ایزو دارد؟
اگر بگوییم بسیاری از استاندارد های ایزو بر اساس مراحل چرخه دمینگ طراحی شده اند بیراه نگفته ایم. به خصوص در استاندارد مهمی هم چون ایزو 9001، تمامی مستندات و الزامات مربوط به این سیستم بر اساس چرخه PDCA طراحی شده است.
در استاندارد ایزو 9001 به صورت مستمر دائمی و همیشگی افراد به دنبال بهبود فرآیندهای کاری هستند و این مساله تنها با استفاده از مباحث مربوط به چرخه دمینگ امکان پذیر است. به همین دلیل استاندارد های ایزو ارتباط نزدیکی با چرخه دمینگ دارند و تنها راه نجات سازمان ها این است که از طریق استفاده از این چرخه در پیاده سازی استاندارد های ایزو، مشکلات درون سازمانی خود را حل کنند.
پیاده سازی PDCA در سازمان دارای چه مزایایی است؟
برخی از مهم ترین مزایای مربوط به پیاده سازی چرخه PDCA در سازمان شامل:
- افزایش کیفیت: یکی از مهم ترین دلیل جهت پیاده سازی این سیستم در سازمان افزایش کیفیت خدمات و محصولات است. این روش تنها با استفاده زا بازنگری های پی در پی و مداوم در سیستم مدیریتی رخ می دهد و امکان شناسایی ریشه ای مشکلات را فراهم می سازد. به همین دلیل این ارزیابی های مداوم و همیشگی تنها با بهره گیری از مزایای این چرحه امکان پذیر است.
- کاهش هزینه ها: این که چه مقدار از منابع درون سازمان صرف مسائل اضافی و زائد می شود تنها با بهره گیری از مزایای این چرخه امکان پذیر است و همین مساله باعث می شود که سازمان متوجه این هدر رفت ها شود و برای اصلاح آن اقدامان اساسی انجام دهم و این مورد باعث کاهش هزینه های اضافی در سازمان می شود.
- افزایش رضایتمندی مشتریان: رابطه های بلند مدت میان سازمان و مشتری تنها با افزایش رضایتمندی آن ها امکان پذیر است و این مورد تنها با استفاده از کاهش خطاها در سازمان انجام می پذیرد و یکی از مزایای مربوط به پیاده سازی چرخه دمینگ، کاهش خطاهای انسانی در سازمان است.
- افزایش توانایی کارمندان: این چرخه باعث می شود که کارمندان به صورت موثر در بهبود مستمر و همیشگی سازمان حضور فعالی داشته باشند و این مساله منجر به تشویق آن ها و در نتیجه توانمندسازی آن ها می گردد.
نتیجه گیری:
همان طور که ملاحطه کردید پیاده سازی چرخه دمینگ در سازمان موجب افزایش رضایتمندی مشتریان و هم چنین کاهش خطاها می گردد و همین مساله افزایش سودآوری شرکت را به همراه دارد. این چرخه ارتباط نزدیکی با سایر استاندارد های ایزو دارد و به همین دلیل برخی از مهم ترین استاندارد های ایزو هم چون ایزو 9001 و ایزو 14001 توسط الزامات مربوط به این چرخه طراحی می شوند. اگر شما هم قصد پیاده سازی استاندارد های ایزو در سازمان خود را دارید با شماره زیر تماس حاصل فرمایید.
شماره همراه: 09902702205
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.